14 Σεπτεμβρίου του Σταυρού νηστεία: Τι τρώμε και τι φτιάχνουμε ;

14 Σεπτεμβρίου του Σταυρού νηστεία και προζύμη από τον βασιλικό του Σταυρού

Τι τρώμε σε Ανάμνηση του Πάθους του Χριστού και ποιες είναι οι πιο γνωστές παραδόσεις της ημέρας
Στις 14 Σεπτεμβρίου η Ορθοδοξία τιμά τον Σταυρό του Ιησού Χριστού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το «καύχημά» Της και η «δόξα» Της.
Η εορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης καθιερώθηκε ίσως από τον ίδιο τον Μέγα Κωνσταντίνο, κατά προτροπή προφανώς της μητέρας του Αγίας Ελένης, αμέσως μετά την εύρεση του Τιμίου Ξύλου στα Ιεροσόλυμα, γύρω στο 330.
Η τιμή προς τον Τίμιο Σταυρό ανάγεται στους αποστολικούς χρόνους. Οι επιστολές του αποστόλου Παύλου είναι γεμάτες από χωρία στα οποία εξαίρεται ο ρόλος του Σταυρού για τη σωτηρία του κόσμου.

Το γεγονός ότι οι κατακόμβες είναι γεμάτες από χαραγμένους σταυρούς αποδεικνύει ότι οι διωκόμενοι χριστιανοί θεωρούσαν τους εαυτούς τους τύπους του αδίκως παθόντος Κυρίου Ιησού Χριστού. Το ιερό αυτό σύμβολο τους εμψύχωνε και τους έδινε τη δύναμη του μαρτυρίου.

Η δύναμη του Τιμίου Σταυρού φάνηκε στο θαυμαστό όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στα 312, ενώ βάδιζε εναντίον του Μαξεντίου κοντά στη Ρώμη.
Οι ιστορικοί της εποχής αναφέρουν ότι ο αυτοκράτορας είδε στον ουρανό, ημέρα μεσημέρι, το σημείο του σταυρού, σχηματισμένο με αστέρια, και την επιγραφή «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», επίσης σχηματισμένη με αστέρια.
Για την ανάμνηση της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού νηστεύουμε στις 14 Σεπτεμβρίου, επειδή ο Σταυρός είναι Ανάμνηση του Πάθους του Χριστού.

Διότι όπως ο κάθε άνθρωπος που κάνει την ανακομιδή (εκταφή) των λειψάνων ενός συγγενή του, λυπάται ενθυμούμενος το πρόσωπο αυτό, έτσι και οι Χριστιανοί βλέποντας τον Σταυρό και αναλογιζόμενοι ότι ο Χριστός Σταυρώθηκε για αυτούς τους αμαρτωλούς και ως Άνθρωπος Έπαθε, ταπεινωνόνονται και δείχνουν Συντριβή καρδιάς νηστεύοντες.
Νηστεύουμε πάντα χωρίς λάδι, εκτός εάν η ημερομηνία αυτή πέσει Σάββατο ή Κυριακή, οπότε και τρώμε το λάδι. Την ημέρα αυτή δεν τρώμε ούτε τα θαλασσινά τρόφιμα χωρίς αίμα.
Σύμφωνα με την παράδοση, την ημέρα εκείνη, οι γεωργοί φέρνουν στην εκκλησία μείγμα από τα δημητριακά που θα σπείρουν για να δεχθούν την ειδική ευλογία του ιερέα.
Οι ναυτικοί συνήθιζαν να σταματούν τα μακρινά ταξίδια με ιστιοφόρα, όπως συμβούλευε η παροιμία: «Του Σταυρού, σταύρωνε και δένε».

Με το βασιλικό που παίρνουν από την εκκλησία από τον Σταυρό, οι νοικοκυρές συνηθίζουν να φτιάχνουν το προζύμι της χρονιάς.

Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli

Παίρνουμε βασιλικό από την εκκλησία ,για να φτιάξουμε το προζύμι μας για τα πρόσφορα μας και όχι μόνο.. και για το ψωμάκι της οικογένειας 🙏
Την πρώτη μέρα βάζουμε σε ένα μπωλ 1/2 ποτήρι αγιασμό ή έχουμε ζεστάνει λίγο νεράκι με τον βασιλικό μας μέσα με 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι να κάνουμε έναν χυλό. Βάζουμε τον βασιλικό σε σχήμα Σταυρού και τον σκεπάζουμε. Αυτή την διαδικασία την κάνουμε για τρεις μέρες. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε, έτοιμο το προζύμι μας για τα πρόσφορα και όχι μόνο.
Να είμαστε καλά και του χρόνου με υγεία 🙏