Φαγητό στα Σκουπίδια; Όχι Πια! 15 Μυστικά για να Απολαμβάνετε Κάθε Μπουκιά!

Για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο, η σπατάλη τροφίμων έχει γίνει συνήθεια: να αγοράζουμε περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειαζόμαστε στις αγορές, να αφήνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά να χαλάσουν στο σπίτι ή να παίρνουν μεγαλύτερες μερίδες από όσες μπορούμε να φάμε.

Αυτές οι συνήθειες επιβαρύνουν επιπλέον τους φυσικούς μας πόρους και βλάπτουν το περιβάλλον μας. Όταν σπαταλάμε τρόφιμα, σπαταλάμε την εργασία, την προσπάθεια, τις επενδύσεις και τους πολύτιμους πόρους (όπως νερό, σπόρους, ζωοτροφές κ.λπ.) που προορίζονται για την παραγωγή τους, για να μην αναφέρουμε τους πόρους που διατίθενται για τη μεταφορά και την επεξεργασία τους. Εν ολίγοις, η σπατάλη τροφίμων αυξάνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Στην πραγματικότητα, σε όλο τον κόσμο, τόνοι βρώσιμων τροφίμων χάνονται ή χάνονται κάθε μέρα. Μόνο μεταξύ της συγκομιδής και της λιανικής πώλησης, χάνεται περίπου το 14 τοις εκατό όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως. Τεράστιες ποσότητες τροφίμων σπαταλούνται επίσης στο λιανικό εμπόριο ή σε επίπεδο καταναλωτή.

Το μέρος της τροφής που χάνεται από τη συγκομιδή αλλά χωρίς να συμπεριλαμβάνεται, το επίπεδο λιανικής ονομάζεται απώλεια τροφής. Το τμήμα που σπαταλάται σε επίπεδο καταναλωτή ή λιανικής αναφέρεται ως απόβλητα τροφίμων. Κάνουμε αυτή τη διάκριση για να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες αυτού του προβλήματος, ενός προβλήματος στο οποίο όλοι, από αγρότες και παραγωγούς μέχρι πελάτες και ιδιοκτήτες καταστημάτων μπορούν να βοηθήσουν να λυθεί.

Η μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων είναι απαραίτητη σε έναν κόσμο όπου εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν καθημερινά. Όταν μειώνουμε τα απόβλητα, σεβόμαστε ότι το φαγητό δεν είναι δεδομένο για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πεινούν καθημερινά.

Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τις συνήθειές μας για να κάνουμε τη μη σπατάλη φαγητού τρόπο ζωής!

Ακολουθούν ορισμένες εύκολες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να συνδεθείτε ξανά με το φαγητό και τι σημαίνει:

1. Υιοθετήστε μια πιο υγιεινή, πιο βιώσιμη διατροφή

Η ζωή έχει γρήγορο ρυθμό και η προετοιμασία θρεπτικών γευμάτων μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά τα υγιεινά γεύματα δεν χρειάζεται να είναι περίτεχνα. Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από γρήγορες υγιεινές συνταγές που μπορείτε να μοιραστείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας

2. Αγοράστε μόνο ό,τι χρειάζεστε

Προγραμματίστε τα γεύματά σας. Φτιάξτε μια λίστα αγορών και μείνετε σε αυτήν και αποφύγετε τις παρορμητικές αγορές. Όχι μόνο θα σπαταλήσετε λιγότερο φαγητό, θα εξοικονομήσετε και χρήματα!

3. Διαλέξτε άσχημα φρούτα και λαχανικά

Μην κρίνετε το φαγητό από την εμφάνισή του! Φρούτα και λαχανικά με περίεργο σχήμα ή μελανιές συχνά πετιούνται επειδή δεν πληρούν αυθαίρετα εμφανίσιμα πρότυπα. Μην ανησυχείτε – έχουν την ίδια γεύση! Χρησιμοποιήστε ώριμα φρούτα για smoothies, χυμούς και επιδόρπια.

4. Αποθηκεύστε τα τρόφιμα με σύνεση

Μετακινήστε τα παλαιότερα προϊόντα στο μπροστινό μέρος του ντουλαπιού ή του ψυγείου σας και τα νέα στο πίσω μέρος. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία για να διατηρήσετε τα ανοιχτά τρόφιμα φρέσκα στο ψυγείο και βεβαιωθείτε ότι τα πακέτα είναι κλειστά για να εμποδίσετε την είσοδο των εντόμων.

5. Κατανοήστε την επισήμανση των τροφίμων

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ημερομηνιών “καλύτερη πριν” και “χρήσης”. Μερικές φορές το φαγητό εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση μετά την ημερομηνία «καλύτερη πριν», ενώ είναι η ημερομηνία «χρήσης» που σας λέει πότε δεν είναι πλέον ασφαλές να φάτε. Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για ανθυγιεινά συστατικά όπως τρανς λιπαρά και συντηρητικά και αποφύγετε τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι.

6. Ξεκινήστε από μικρά

Πάρτε μικρότερες μερίδες στο σπίτι ή μοιραστείτε μεγάλα πιάτα σε εστιατόρια.

7. Αγαπήστε τα ρέστα σας

Εάν δεν τρώτε ό,τι φτιάχνετε, καταψύξτε το για αργότερα ή χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα ως συστατικό σε άλλο γεύμα.

Η αγορά άσχημων φρούτων και λαχανικών ή η χρήση υπολειμμάτων για άλλα γεύματα είναι δύο καλές συνήθειες για την αποφυγή απώλειας και σπατάλης τροφής. 

8. Χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα των τροφίμων σας

Αντί να πετάτε τα υπολείμματα των τροφών σας, κομποστοποιήστε τα. Με αυτόν τον τρόπο επιστρέφετε θρεπτικά συστατικά στο έδαφος και μειώνετε το αποτύπωμα άνθρακα.

9. Σεβαστείτε το φαγητό

Το φαγητό μας συνδέει όλους. Επανασυνδεθείτε με το φαγητό γνωρίζοντας τη διαδικασία που ακολουθεί για την παρασκευή του. Διαβάστε για την παραγωγή τροφίμων και γνωρίστε τους αγρότες σας.

10. Στήριξη των τοπικών παραγωγών τροφίμων

Αγοράζοντας τοπικά προϊόντα, υποστηρίζετε τους οικογενειακούς αγρότες και τις μικρές επιχειρήσεις στην κοινότητά σας. Βοηθάτε επίσης στην καταπολέμηση της ρύπανσης μειώνοντας τις αποστάσεις παράδοσης για φορτηγά και άλλα οχήματα.

11. Κρατήστε τους πληθυσμούς των ψαριών στην επιφάνεια

Τρώτε είδη ψαριών που είναι πιο άφθονα, όπως το σκουμπρί ή η ρέγγα, παρά εκείνα που κινδυνεύουν να υπεραλιευθούν, όπως ο μπακαλιάρος ή ο τόνος. Αγοράστε ψάρια που έχουν αλιευθεί ή εκτραφεί με βιώσιμο τρόπο, όπως ψάρια με οικολογικό σήμα ή πιστοποιημένα ψάρια.

12. Χρησιμοποιήστε λιγότερο νερό

Δεν μπορούμε να παράγουμε τροφή χωρίς νερό! Αν και είναι σημαντικό οι αγρότες να χρησιμοποιούν λιγότερο νερό για την καλλιέργεια τροφίμων, η μείωση της σπατάλης τροφίμων εξοικονομεί επίσης όλους τους υδάτινους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τους. Μειώστε την πρόσληψη νερού και με άλλους τρόπους: διορθώστε τις διαρροές ή κλείστε το νερό ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας!

13. Διατηρούμε καθαρά τα χώματα και το νερό μας

Ορισμένα οικιακά απορρίμματα είναι δυνητικά επικίνδυνα και δεν πρέπει ποτέ να πετιούνται σε κανονικό κάδο απορριμμάτων. Αντικείμενα όπως μπαταρίες, χρώματα, κινητά τηλέφωνα, φάρμακα, χημικά, λιπάσματα, ελαστικά, δοχεία μελανιού κ.λπ. μπορούν να εισχωρήσουν στο έδαφος και στην παροχή νερού, καταστρέφοντας τους φυσικούς πόρους που παράγουν την τροφή μας.

14. Τρώτε περισσότερα όσπρια και λαχανικά

Μία φορά την εβδομάδα, δοκιμάστε να τρώτε ένα γεύμα με βάση τα όσπρια ή τα «αρχαία» δημητριακά όπως η κινόα.

15. Το να μοιράζεσαι είναι φροντίδα

Δωρίστε τρόφιμα που διαφορετικά θα πήγαιναν χαμένα. Για παράδειγμα, οι εφαρμογές μπορούν να συνδεθούν