Υλικά:
Αυγά (L): 4 τεμάχια
Ζάχαρη: 500 γραμμάρια (2 φλιτζάνια των 250ml)
Νερό (σε θερμοκρασία δωματίου): 250 ml (1 φλιτζάνι των 250ml)
Λάδι: 125 ml (1/2 φλιτζάνι των 250ml)
Αλεύρι: 750 γραμμάρια (3 φλιτζάνια των 250ml)
Μπέικιν πάουντερ: 10 γραμμάρια (1 πακέτο)
Κακάο: 2 κουταλιές της σούπας
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ.
Χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το λάδι και το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ πάνω από το μείγμα. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο μέρη. Το ένα μέρος (το μικρότερο) θα παραμείνει λευκό και θα τοποθετηθεί στη μέση του κέικ.
Στο μεγαλύτερο μέρος του μείγματος προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε το μισό καφέ μείγμα στη φόρμα του κέικ. Από πάνω ρίχνουμε το λευκό μείγμα και στη συνέχεια το υπόλοιπο καφέ μείγμα.
Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς στη φόρμα πριν το ξεφορμάρουμε και το κόψουμε σε φέτες.
Καλή απόλαυση!
H συνταγή είναι της Valeria Hristova
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κορμός σοκολάτας με ξηρούς καρπούς
Υλικά
250γρ κουβερτούρα γάλακτος,
250γρ ζαχαρούχο γάλα
35γρ βούτυρο
170γρ μπισκότα πτι-μπερ
170γρ αναμεικτους ξηρούς καρπούς ψημενους,
100γρ κρανμπερις
100 γρ κουβερτούρα
φουντούκια.
Εκτέλεση
Έλιωσα σε μπεν μαρι (μπορείτε και στα μικροκύματα) την κουβερτούρα γάλακτος με ζαχαρούχο γάλα και το βούτυρο.
Σε ένα μπολ έσπασα τα μπισκότα πτι-μπερ σε μικρά κομμάτια, έριξα τους αναμεικτους ξηρούς καρπούς ψημενους, κρανμπερις, πρόσθεσα το λιωμένο μείγμα σοκολάτας και ανακάτεψα μέχρι να
ομογενοποιηθουν όλα τα υλικά.
Έβαλα μεμβράνη σε μία μικρή φόρμα του κέικ με τρύπα (το κάνω σε μακροστενη φόρμα αλλά για αλλαγή το έβαλα σε στρογγυλή) και έριξα το μείγμα πιέζοντας το.
Το σκέπασα με μεμβράνη και το τοποθέτησα στο ψυγείο για να σφίξει. Αν το φτιάξετε σε στρογγυλή φόρμα προσέξτε να βάλετε μεμβράνη και στην τρύπα.
Μόλις πάγωσε έλιωσα την άλλη κουβερτούρα και πασπαλισα με φουντούκια.
Καλή Απόλαυση
Η Συνταγή είναι της κας Alice Chavela