Αποστολική κουλούρα: Φτιαγμένη με αγάπη και αγνά υλικά

Η κουλούρα αυτη είναι ένα παραδοσιακό ψωμί της Μάλτας που παρασκευάζεται ειδικά κατά την περίοδο της νηστείας. Είναι ένα μαλακό ψωμί με τραγανή κρούστα καλυμμένη με σουσάμι και 12 ολόκληρα αμύγδαλα που αντιπροσωπεύουν τους δώδεκα Αποστόλους.

Συστατικά:

360g Απλό Αλεύρι Ψωμιού
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
60 ml γάλα (θερμοκρασία δωματίου)
180ml Ζεστό Νερό
15g Στιγμιαία μαγιά
2 Κγ Ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
12 αμύγδαλα ολόκληρα
Σουσάμι

Μέθοδος:

Σε ένα μπολ του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε, μετά προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά.
Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με τον γάντζο ζύμης για 5 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και ένα πανί και αφήνετε να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό μέρος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C.
Στρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί με λαδόκολλα.
Τυλίξτε τη ζύμη σε ένα κορμο μήκους περίπου 60-70 εκ. Σχηματίστε το δαχτυλίδι ενώνοντας τις δύο άκρες μεταξύ τους και τοποθετήστε το
στο ταψί. Αλείφουμε το δαχτυλίδι με λιγο νερο, βαζουμε από πάνω αμύγδαλα ολόκληρα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για 30 λεπτά.
Ψήνετε το ψωμί για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.

Αποστολική κουλούρα

Απολαμβάνω! 😊

H συνταγή είναι από το Lolly’s Kitchen

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

 

Κουλουράκια με γιαούρτι

  • Νόστιμα και αφράτα: Η ζύμη με γιαούρτι δίνει στα κουλουράκια μια υπέροχη υφή, ενώ το μαχλέπι  και το ξύσμα πορτοκαλιού προσθέτουν μια γλυκιά και δροσιστική γεύση.
  • Εύκολα στην παρασκευή: Η συνταγή είναι απλή και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις ζαχαροπλαστικής.
  • Ιδανικά για όλες τις περιστάσεις: Μπορείτε να τα απολαύσετε με τον καφέ ή το τσάι σας, ως σνακ ή ως κέρασμα στους καλεσμένους σας.
  • Υγιεινά: Η χρήση γιαουρτιού αντί για βούτυρο κάνει τα κουλουράκια πιο υγιεινά, ενώ η προσθήκη σουσαμιού μπορεί να τα εμπλουτίσει με θρεπτικά συστατικά.

Συνολικά, τα κουλουράκια πλεξούδες με γιαούρτι είναι μια εύκολη και νόστιμη επιλογή για όσους θέλουν ένα γλυκό σνακ ή κέρασμα. Η υφή τους είναι αφράτη και η γεύση τους γλυκιά και δροσιστική, ενώ η χρήση γιαουρτιού τα κάνει πιο υγιεινά.

Σας προτείνω να δοκιμάσετε την συνταγή και να τα απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας!

Υλικά

2 κουπάκια γιαούρτι
2 κουπάκια ζάχαρη
1 καλαμποκέλαιο
2 μπέικιν
1 κουταλάκι μαχλέπι μαζί με κακουλέ
ξύσμα πορτοκαλιού
αλεύρι 6 με 7 κούπες
Σουσαμι

για επάλειψη
1 κροκο αυγου
καλαμποκελαιο

Εκτέλεση

Σε μια μπασίνα βάζουμε γιαούρτι,ζάχαρη ένα καλαμποκέλαιο, μπέικιν ένα κουταλάκι μαχλέπι μαζί με κακουλέ το ξύσμα πορτοκαλιού και αλεύρι τα ζημωνουμε και τα αφήνουμε 2 3 ώρες να ξεκουραστούν
Πλάθουμε πλεξουδάκια και τα αλείφουμε με κρόκο και λίγο καλαμποκέλαιο για να γιαλισουν σουσαμάκι η και φίλε αμυγδάλου τα ψήνουμε για ένα τέταρτο στους 180 βαθμούς κελσίου καλή επιτυχία σε όποιον τα κάνει!!

H Συνταγή είναι της κας Neni Kant