Αρακάς αυγολέμονο
Μία ζεστή αγκαλιά σε μπολ!
Ο αρακάς αυγολέμονο είναι από τα πιο αγαπημένα μου ελληνικά πιάτα. Η βελούδινη υφή του αυγολέμονου αγκαλιάζει τα τρυφερά μπιζελάκια, δημιουργώντας μια γαστριμαργική εμπειρία γεμάτη νοστιμιά και φρεσκάδα.
Λατρεύω:
- Την τέλεια ισορροπία γεύσεων: η δροσιά του λεμονιού παντρεύεται αρμονικά με την γήινη γεύση του αρακά.
- Την αέρινη υφή του αυγολέμονου, που λιώνει στο στόμα.
- Το ζεστό του χρώμα, που φέρνει αισιοδοξία στο τραπέζι.
- Την ευελιξία του: τρώγεται ζεστό ή χλιαρό, ως ορεκτικό ή κύριο πιάτο, και ταιριάζει ιδανικά με ψάρι ή κρέας.
Για μένα, ο αρακάς αυγολέμονο:
- Είναι συνώνυμο με σπιτικό φαγητό και οικογενειακή θαλπωρή.
- Μου θυμίζει τις Κυριακές στο χωριό, με την γιαγιά να μαγειρεύει στην κουζίνα.
Είτε είστε λάτρεις της ελληνικής κουζίνας, είτε απλά ψάχνετε για ένα υγιεινό και νόστιμο πιάτο, ο αρακάς αυγολέμονο αξίζει σίγουρα μια δοκιμή!
Συμβουλή: Για έξτρα γεύση, μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό στο αυγολέμονο.
Υλικά
1 κιλό αρακά
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
1 κ.σ βούτυρο γάλακτος
2 μέτριες πατάτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο
3 κουταλιές της σούπας άνηθο
2 ποτήρια νερό
αλάτι πιπέρι
λίγη ζάχαρη
Αυγολέμονο
Χυμό από ένα λεμόνι
2 αυγά
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον αρακά μαζί με το κρεμμύδι και τις πατάτες για 5-7 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλάτι,το πιπέρι, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο λάδι, το νερό και ανακατεύουμε.
Μόλις πάρει βράση σκεπάζουμε την κατσαρόλα χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο μισό και σιγοβράζουμε για 35 με 40 λεπτά.
Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τον άνηθο ,αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
Ανακατεύουμε και βράζουμε για δύο τρία λεπτά ακόμη.
Σβήνουμε το μάτι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε δύο αυγά στο multi ολόκληρα μέχρι να ασπρίσουν στη συνέχεια προσθέτουμε το λεμόνι και λίγο ζουμί από την κατσαρόλα μας.
Χτυπάμε λίγο ακόμα και στη συνέχεια περιχύνουμε το φαγητό μας.
Καλή σας επιτυχία!!!!
Η εκτέλεση είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Λαδερά – ο Αρακάς μου
- Ο αρακάς είναι τρυφερός και ζουμερός, με μια ωραία γλυκιά γεύση που ισορροπείται από την αλμυρή σάλτσα ντομάτας.
- Η σάλτσα είναι πλούσια και γευστική, με μια ωραία πινελιά που δίνει φρεσκάδα στο πιάτο.
- Το κρεμμύδι και το σκόρδο προσθέτουν μια ωραία ζεστασιά και βάθος στη γεύση.
- Ο μαϊντανός ή ο άνηθος δίνει μια δροσερή και αρωματική νότα στο πιάτο.
Υφή:
- Ο αρακάς είναι μαγειρεμένος al dente, διατηρώντας μια ωραία υφή.
- Η σάλτσα είναι πηχτή και λεία, χωρίς να είναι βαριά.
- Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο που είναι ευχάριστο στην υφή και χορταστικό.
Εμφάνιση:
- Το πιάτο έχει ένα ωραίο ζωηρό πράσινο χρώμα από τον αρακά.
- Η σάλτσα ντομάτας προσθέτει μια ωραία αντίθεση χρώματος.
- Ο άνηθος δίνει μια ωραία πινελιά φρεσκάδας στο πιάτο.
Συνολικά:
- Λαδερά – Ο Αρακάς μου είναι ένα νόστιμο, υγιεινό και χορταστικό πιάτο που αποτελεί μια ωδή στην ελληνική κουζίνα.
- Η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη, καθιστώντας το πιάτο ιδανικό για ένα γεύμα μεσοβδόμαδα.
- Το πιάτο είναι επίσης ιδανικό για χορτοφαγικούς και vegan.
Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή!
Συστατικά
450 gr αρακάς (νωπός ή κατεψυγμένος)
¼ έως ½ φλιτζάνια εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και λίγο επιπλέον για από πάνω
1 κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ή 2 στελέχη πράσινου κρεμμυδιού ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
3 τομάτες μεσαίου μεγέθους ή 5 μικρές τριμμένες ή λεπτά ψιλοκομμένες ή ένα μεγάλο κουτάκι ντοματών σε κύβους
1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο περίπου ¼ της κούπας ή άνηθο αν σας αρέσει ο άνηθος (λιγότερο ή καθόλου εάν δεν θέλετε)
μια πρέζα ζάχαρης (προαιρετικά)
ένα κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ για λίγο περισσότερο χρώμα και δέσιμο (προαιρετικά) εάν χρησιμοποιήσετε τον ντοματοπολτό προσθέστε ένα ¼ φλιτζάνι νερό επίσης
Αλάτι και πιπέρι
Κατευθύνσεις:
Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σοτάρετε τα κρεμμύδια με όλο το λάδι μέχρι να μαλακώσουν για λίγα λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και τα βότανα και σοτάρετε για ακόμα ένα λεπτό.
Προσθέστε τις ντομάτες, την πάστα ντομάτας, τον αρακά και μια πρέζα ζάχαρης, ¼ φλιτζάνι νερό και ανακατέψτε καλά
Χαμηλώστε τη φωτιά, καλύψτε και σιγοβράστε μέχρι η σάλτσα να πήξει περίπου 30 έως 45 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό αν χρειαστεί. Ρυθμίστε το αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρετε με ωμο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε λίγο φρέσκο μαϊντανό από πάνω, φρέσκο ψωμί και φέτα .
Καλή όρεξη