Υλικά:
Για το παντεσπάνι:
250 γρ αλεύρι Μανιτόμπα
80 γρ βούτυρο γάλακτος λιωμένο
30 γρ ζάχαρη
2 αυγά + 1 κρόκος
½ φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλα
15 γρ νωπή μαγιά
Ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ. γλ. αλάτι
Για το σιρόπι:
350 γρ ζάχαρη
500 γρ νερό
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι του καφέ (μικρό) κονιάκ ή μεταξά
Για την Σαντιγι
1 συσκευασία φυτική κρέμα (250ml), κρύα από το ψυγείο (την πράσινη σε κουτι)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη άχνη (ή περισσότερη, ανάλογα με το πόσο γλυκιά την προτιμάς)
Προαιρετικά: λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας για άρωμα
Για τη διακόσμηση:
2 κουτ. σούπας μαρμελάδα
Σαντιγί (φυτική ή ζαχαροπλαστικής)
Εκτέλεση:
Προετοιμασία παντεσπάνι:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να διαλυθούν.
Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε τα αυγά και τον κρόκο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για 3 ώρες σε ζεστό μέρος.
Προετοιμασία σιροπιού:
Σε μια κατσαρόλα, ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού.
Βράζουμε το μείγμα για 3 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ ή το μεταξά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Ψήσιμο παντεσπάνι:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για μπαμπά.
Αδειάζουμε το φουσκωμένο μείγμα στη φόρμα και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά.
Ψήνουμε το μπαμπά για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα όταν τη βυθίζουμε στο κέντρο του.
Για την σαντιγι
Βάλε το μπολ που θα χρησιμοποιήσεις και τα σύρματα του μίξερ στην κατάψυξη για 10-15 λεπτά πριν ξεκινήσεις.
Αυτό θα βοηθήσει τη σαντιγί να γίνει πιο αφράτη.
Ρίξε την κρύα φυτική κρέμα στο μπολ. Ξεκίνα να χτυπάς με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
Σταδιακά πρόσθεσε τη ζάχαρη άχνη και, αν χρησιμοποιείς, το εκχύλισμα βανίλιας.
Συνέχισε το χτύπημα, αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα, μέχρι η σαντιγί να πήξει και να σχηματίζει απαλές κορυφές.
Πρόσεξε να μην το παραχτυπήσεις, γιατί η φυτική κρέμα μπορεί να “κόψει”.
Σιρόπιασμα και διακόσμηση:
Μόλις βγει ο μπαμπάς από το φούρνο, τον κόβουμε λίγο πάνω από τη μέση.
Σιροπιάζουμε καλά και τα δύο κομμάτια με το χλιαρό σιρόπι.
Αλείφουμε το κάτω κομμάτι με τη μαρμελάδα και απλώνουμε τη σαντιγί.
Σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι και διακοσμούμε με την υπόλοιπη σαντιγί.
Η Συνταγή είναι της κας Kaiti Vasilopoulou
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Baba Κέικ με ρούμι
Συστατικά
για τη ζύμη
350 γρ αλεύρι δυνατό (για τσουρέκι)
ένα φακελάκι ξερη μαγιά μπύρας (7 g)
4 αυγά
4 κουταλιές της σούπας βραστό νερό
50 γρ ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
100 γρ μαλακωμένο βούτυρο
για το σιρόπι ρούμι
600 γρ νερό
300 γρ ζάχαρη
300 ml ρούμι
για να διακοσμήσω
σαντιγύ
ζαχαρωμένα κεράσια
Μέθοδος
Βράζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την αφυδατωμένη μαγιά μπύρας.
σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τις κουταλιές της σούπας βραστό νερό,
Ξεκινήστε το ανακάτεμα με μιξερ, χτυπήστε τα αυγά μέχρι να έχετε μια αφρώδη και διογκωμένη σύσταση.
προσθέστε τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι και χτυπήστε ξανά για λίγα δευτερόλεπτα.
Αρχίζουμε να ενσωματώνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας πάντα με το μιξερ: στα μισά του αλευριού, προσθέτουμε το βούτυρο και όταν η σύσταση γίνει πολύ πηχτή, συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ένα πιρούνι μέχρι να εξαντληθεί όλο το αλεύρι.
Σκεπάζετε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Μόλις περάσει ο χρόνος, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί babà διαμέτρου 28 εκ., καλά λαδωμένο και αλευρωμένο και το ισοπεδώνουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για τουλάχιστον μιάμιση ώρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, δοκιμάζοντας με μια οδοντογλυφίδα, η οποία πρέπει να βγει καθαρή.
Ετοιμάστε το σιρόπι ρούμι, το οποίο θα πρέπει να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσετε: ρίξτε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, βάλτε τη στη φωτιά και λιώστε ανακατεύοντας.
το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και προσθέτουμε το ρούμι.
Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει στο ταψί.
Τρυπάτε όλη την επιφάνεια με ένα ξυλάκι και μουλιάζετε το μπαμπάκι στο σιρόπι ρούμι, προσθέτοντας λίγο λίγο για να απορροφηθεί καλά:
ο μπαμπάς θα απορροφήσει όλο το σιρόπι και θα μεγαλώσει σε όγκο.
Μόλις τελειώσει το σιρόπι, αναποδογυρίζουμε το μπαμπα cake σε πιατέλα σερβιρίσματος, και το διακοσμούμε με τούφες σαντιγί και ζαχαρωτά κεράσια.
Καλή Απόλαυση