Υλικά:
400 γρ. κριθαράκι μέτριο
1 κολοκύθι, κομμένο σε μικρούς κύβους
1 καρότο, κομμένο σε φέτες
1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/2 κουτί σάλτσα ντομάτας τύπου πουρέ
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι τσαγιού κρασί λευκό
Μίγμα λαχανικών τύπου νοστιμιάς (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι
Φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κολοκύθι, το καρότο και τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμα.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, το μίγμα λαχανικών (αν χρησιμοποιούμε) και αρκετό νερό ώστε να καλύπτονται τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε.
Μόλις το μείγμα πάρει βράση, προσθέτουμε το κριθαράκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να απορροφηθούν τα υγρά.
Αν θέλουμε, λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε την θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύουμε απαλά.
Σερβίρουμε το γιουβέτσι ζεστό.
H Συνταγη/Φωτό είναι του κου Alekos Aloizos