Κέικ με σοκολάτα καραμέλας μα καρύδια
Συστατικά:
2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι δυνατό μαύρο καφέ
1/3 φλιτζάνι σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
2 αυγα
1/2 φλιτζάνι βουτυρόγαλα (1 κούπα βουτυρόγαλα προκύπτει από 1 κουταλιά της σούπας λευκού ξιδιού ή χυμό λεμονιού σε μία κούπα γάλα, ανακατεύουμε ελαφρώς το μείγμα και το αφήνουμε να «κάτσει» για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να πήξει.)
Επάλειψη σοκολάτας:
1/4 φλιτζάνι βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας βουτυρόγαλα
3 κουταλιές της σούπας κακάο χωρίς ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
Επάλειψη καραμελας:
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
1 φλιτζάνι ημίγλυκα κομματάκια σοκολάτας
1 φλιτζάνι σάλτσα καραμέλας*, για να περιχυθεί
Οδηγίες
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί ή χρησιμοποιούμε λαδόκολλα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και την κρυσταλλική ζάχαρη. Αφήνω στην άκρη.
2. Σε μια κατσαρόλα, ανακατέψτε 1 φλιτζάνι βούτυρο, 1 φλιτζάνι καφέ και 1/3 φλιτζάνι κακάο. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίξτε στα προετοιμασμένα ξηρά υλικά. Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός, ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά τα υγρά και τα στεγνά υλικά. Προσθέστε τα αυγά και 1/2 φλιτζάνι βουτυρόγαλα. Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για άλλο ένα λεπτό περίπου, μέχρι να ενωθούν καλά.
3. Αδειάζουμε στο ταψί, και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Όταν τελειώσει το ψήσιμο του κέικ, μια οδοντογλυφίδα ή ένα πιρούνι τοποθετημένο στη μέση του κέικ πρέπει να βγαίνει καθαρό.
4. Ετοιμάζουμε την επικάλειψη. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, συνδυάστε 1/4 φλιτζάνι βούτυρο, 4 κουταλιές της σούπας βουτυρόγαλα και 3 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
5. Αποσύρετε από τη φωτιά και χρησιμοποιήστε ένα σύρμα για να ανακατέψετε σταδιακά με ζάχαρη άχνη, 1/2 φλιτζάνι τη φορά.
6. Απλώστε ή περιχύστε την ζεστή επικάλειψη πάνω από το κέικ. Όσο το κέικ είναι ακόμα ζεστό, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και κομματάκια σοκολάτας. Περιχύστε με σάλτσα καραμέλας.
Σάλτσα καραμέλας σε 3 λεπτά
40 γρ. βούτυρο, λιωμένο
60 γρ. ζάχαρη καστανή
60 ml κρέμα γάλακτος 35%
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το λιωμένο βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, 1 πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι πολύ καλά.
Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στα μικροκύματα για 2 λεπτά στα 800 Watt.
Αφαιρούμε από τα μικροκύματα, χρησιμοποιώντας μία πετσέτα για να μην καούμε.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι.
Καλή απόλαυση