Υλικά:
500 ml ρακή ή τσίπουρο (κατά προτίμηση χωρίς γλυκάνισο)
200 γρ. κουκούτσια μούσμουλων
450 γρ. ζάχαρη
750 ml νερό
Εκτέλεση:
Προετοιμασία κουκουτσιών:
Μαζέψτε τα κουκούτσια, πλύνετέ τα καλά και στραγγίξτε τα.
Απλώστε τα σε ταψί και αφήστε τα στον ήλιο για 4-5 ημέρες, ανακατεύοντας τακτικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα ξεραίνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ξεφλουδιστούν εύκολα.
Αφαιρέστε τα εξωτερικά φλούδια των κουκουτσιών.
Έκχυση:
Τοποθετήστε τα καθαρισμένα κουκούτσια σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο με καπάκι.
Προσθέστε τη ρακή ή το τσίπουρο.
Κλείστε καλά το βάζο και αφήστε το σε σκιερό και δροσερό μέρος (όπως ένα ντουλάπι) για 3 μήνες, ανακινώντας το βάζο κάθε λίγες μέρες.
Παρασκευή σιροπιού:
Σε μια κατσαρόλα, βάλτε τη ζάχαρη και το νερό.
Βράστε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, συνεχίστε το βράσιμο για 3 λεπτά ακόμα.
Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
Φιλτράρισμα και ανάμειξη:
Μετά τους 3 μήνες, σουρώστε το αλκοόλ από τα κουκούτσια χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι και μετά ένα φίλτρο του καφέ για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα.
Προσθέστε το κρύο σιρόπι στο φιλτραρισμένο αλκοόλ.
Ανακατέψτε καλά.
Ωρίμανση και σερβίρισμα:
Αφήστε το λικέρ να “ξεκουραστεί” για μερικές μέρες ακόμα σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Σερβίρετε το λικέρ σε ποτήρια λικέρ, σκέτο ή με πάγο.
H συνταγή είναι της κας Αρχοντούλα Στρογγυλού