Υλικά:
500 γρ. σπαγγέτι ή άλλο μακρύ ζυμαρικό της αρεσκείας σας
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο + 2 κουταλιές επιπλέον
4 μέτριες σκελίδες σκόρδο (ή περισσότερες, ανάλογα με την προτίμησή σας)
1 κουταλάκι αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)
2 μικρά καυτερά κόκκινα τσίλι (ξηρά ή φρέσκα) ή 1/2 κουταλάκι νιφάδες καυτερής πιπεριάς (ή ανάλογα με την προτίμησή σας)
1-2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άλλο φρέσκο μυρωδικό ή μείγμα ψιλοκομμένων μυρωδικών (ανάλογα με την προτίμησή σας)
Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Κρατήστε περίπου 1/2 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν. Στραγγίστε τα ζυμαρικά.
Εν τω μεταξύ, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Σοτάρετε το σκόρδο μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Προσθέστε τα τσίλι ή τις νιφάδες πιπεριάς. Αν θέλετε πιο ήπια γεύση σκόρδου, αφαιρέστε τις σκελίδες από το λάδι.
Προσθέστε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με το λάδι και ανακατέψτε καλά. Αν φαίνονται στεγνά, προσθέστε λίγο από το νερό που κρατήσατε από το βράσιμο.
Προσθέστε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατέψτε ξανά. Αφήστε τα ζυμαρικά να ζεσταθούν καλά στο τηγάνι.
Σερβίρετε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, αν θέλετε. Προσθέστε φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, αν σας αρέσει.
Η Φωτό είναι του Alessandro Monti