Μακαρόνια με σάλτσα μπολονέζ

Συστατικά:

1 1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
500 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς Ή μισό χοιρινό, μισό μοσχαρίσιο κρέας
1/2 φλιτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί (ή νερό/ζωμός)
2 κύβοι βοείου κρέατος, θρυμματισμένοι
800 γραμμάρια κονσέρβα θρυμματισμένη ντομάτα (ή πασάτα)
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας λευκή ζάχαρη (αν χρειάζεται)
2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα Worcestershire
2 αποξηραμένα φύλλα δάφνης
2 κλωναράκια φρέσκο ​​θυμάρι (ή 1/2 κ.γ. ξερό θυμάρι/ρίγανη)
Αλάτι και πιπέρι
400 g μακαρόνια
Τυρί παρμεζάνα και ψιλοκομμένος μαϊντανός (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον κιμά. Μαγειρεύουμε, σπάζοντάς τον με μια κουτάλα, μέχρι να ροδίσει καλά.

Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να απελευθερωθούν τα αρώματα.
Προσθέτουμε τη θρυμματισμένη ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, τους κύβους βοδινού, τη ζάχαρη (αν χρειάζεται), τη σάλτσα Worcestershire, τη δάφνη και το θυμάρι. Ανακατεύουμε καλά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 20-30 λεπτά χωρίς καπάκι, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αν η σάλτσα πήξει πολύ, προσθέτουμε λίγο νερό.
Για ακόμα πιο πλούσια γεύση, προσθέστε 3/4 φλιτζάνι νερό, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 2-2,5 ώρες, ανακατεύοντας κάθε 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεσκεπάστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά ακόμα για να πήξει η σάλτσα.

Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αφαιρώντας 1 λεπτό από τον χρόνο μαγειρέματος.
Κρατήστε 1/2 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια. Στραγγίστε τα μακαρόνια και προσθέστε τα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα μαζί με το νερό που κρατήσατε. Ανακατέψτε απαλά για 1-2 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.

Αλατοπιπερώνουμε τη σάλτσα και σερβίρουμε τα μακαρόνια ζεστά. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και μαϊντανό, αν θέλουμε.

Καλή όρεξη!