Μανιτάρια Πλευρώτους με Κριθαράκι στο Φούρνο

Υλικά:

500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
Αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
3 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι κριθαράκι
1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 8-10 λεπτά. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το χυμό ντομάτας, το νερό, αλάτι, πιπέρι και τη βούτυρο (αν χρησιμοποιούμε). Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
Σε ένα ξεχωριστό τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Μεταφέρουμε τα μανιτάρια και τη σάλτσα σε ένα πήλινο σκεύος ή πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα, ή μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και να απορροφήσει τα υγρά.


Αφαιρούμε το σκεύος από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά πριν το σερβίρουμε. Σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά).

Η Συνταγή είναι της κας Φλωρα Χριστου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

μοσχαράκι με μελιτζάνες

Αυτή η συνταγή για μοσχαράκι με μελιτζάνες είναι ιδανική για ένα χορταστικό και γευστικό πιάτο που θα εντυπωσιάσει όλη την οικογένεια.

Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι (χτένι ή σπάλα)
4-5 μελιτζάνες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 φρέσκες ντομάτες τριμμένες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκους μπαχάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
1 φύλλο δάφνης
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Φέτα κατσικίσια για το σερβίρισμα (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

Πλένετε και σκουπίζετε το κρέας. Κόβετε τις μελιτζάνες σε κομμάτια και τις αλατίζετε για 30 λεπτά για να βγάλουν την πίκρα τους. Ξεπλένετε και στραγγίζετε.
Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μια χύτρα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το κρέας και το σοτάρετε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

(Εδώ θα κάνω μια παρένθεση και θα πω πως είναι λάθος να βράζουμε το κρέας σε νερό και μετά να το θωρακίζουμε σε λάδι.Ήδη έχει χάσει όλες τις ουσίες του και δεν του μένει καμία ουσία. Όλη είναι στο ζωμό.)

Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά ακόμα.
Ρίχνετε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι, το μπούκοβο και τη δάφνη. Ανακατεύετε καλά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά.
Κλείνετε τη χύτρα και ψήνετε για 1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.

Έβαλα τις μελιτζάνες στην γάστρα από πάνω το κρέας και την υπέροχη σάλτσα και φρέσκο μαϊντανό. Τα έψησα για 20 λεπτά ίσα να ενωθούν οι γεύσεις.
Ένα πάντρεμα καταπληκτικό!!!
μοσχαράκι με μελιτζάνες
μοσχαράκι με μελιτζάνες

Σερβίρετε ζεστό με φέτα κατσικίσια (προαιρετικό).

H Συνταγή είναι της κας Γεωργία Διαμαντόγλου