Μελομακάρονα του ονείρου…όσοι τ’ φτιάξαν δε τ’ άλλαξαν

Μελομακάρονα του ονείρου

Μελομακάρονα που λιώνουν στο στόμα!! Η γεύση της κανέλας και του μελιού γοητεύει πραγματικά!!

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φλιτζάνια λάδι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι κονιάκ
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρης
2 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 ραβδί κανέλας
3-4 κομμάτια γαρύφαλλου

Εκτέλεση

Ξεκινάτε τα μελομακάρονα έχοντας τα υλικά μετρημένα μπροστά σας για πιο ευκολία.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
Αρχικά, ετοιμάστε το σιρόπι. Βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, το ραβδί κανέλας
και τα γαρύφαλα σε μια κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να αρχίσει να πήζει. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέστε το μέλι, αφαιρείτε την κανέλα και τα γαρύφαλα και αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Κοσκινίστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε με ένα σύρμα όλα τα υπόλοιπα υλικά καλά
για να λιώσει η ζάχαρη.
Ρίχνετε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύετε απαλά να το πάρει το
μίγμα.

Παίρνετε μικρές μπάλες σε μέγεθος καρυδιού και πλάθετε τα
μελομακάρονα. Τα βάζετε σε λαμαρίνες αραιά μεταξύ τους και με ένα πιρούνι κάνετε τρυπούλες ώστε να απορροφήσουν σωστά το σιρόπι.
Ψήστε στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, περίπου 25 λεπτά. Είναι
έτοιμα όταν ροδίσουν καλά.
Ρίξτε το κρύο σιρόπι ενώ είναι ζεστά, το ένα κοντά στο άλλο και αφήνετε
να σταθούν για πέντε λεπτά. Προσεκτικά αναποδογυρίζετε να ρουφήξουν
και από την άλλη πλευρά.
Τα βάζετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με θρυμματισμένα καρύδια.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μελομακάρονα

μελομακάρονα

Συστατικά:

1 1/2 φλιτζάνια ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3/4 φλιτζάνι φρέσκο ​​χυμό πορτοκάλι
1/4 φλιτζάνι μπράντυ
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
τριμμένη φλούδα 1 πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένα σκελίδες (ή γαρύφαλλα)

Παρασκευή:

Για να φτιάξετε το μπισκότο
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C.
Διαλύστε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού.
Βάζουμε όλα τα ξηρά συστατικά (αλεύρι, σιμιγδάλι, ζάχαρη, μπαχαρικά) σε ένα μπολ και
ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθούν με ένα χτυπητήρι. Στη μέση, δημιουργήστε μία λακκούβα και προσθέστε τα υγρά συστατικά (λάδι, κονιάκ ή αρωματικά, χυμός πορτοκαλιού). Ζυμώστε τη ζύμη μέχρι να κολλήσει στα χέρια σας.
Για να διαμορφώσετε τα μπισκότα πάρτε μια χούφτα ζύμης και κάντε το σε ένα μακροστενο σχήμα.
Πιέστε απαλά τη ζύμη με τα δάχτυλά σας στη μία πλευρά για να ισιώσετε ελαφρώς. Το σχήμα των μπισκότων μπορεί να είναι στρογγυλεμένο, οβάλ.

Μελομακάρονα

Τοποθετήστε τα μπισκότα σε καλή απόσταση σε λαδωμένο ταψί (ή σε χαρτί ψησίματος ή σε
αντικολλητικό ταψί), τοποθετήστε το στη μεσαία σχάρα στο φούρνο και ψήστε μέχρι να ροδίσουν
(περίπου 15-20 λεπτά). Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσουν.

Για το σιρόπι :
2 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 ολόκληρα γαρίφαλα
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα καρύδια

Τα κρύα μπισκότα θα βυθιστούν στο ζεστό σιρόπι, οπότε μην φτιάχνετε το σιρόπι μέχρι να κρυώσουν τα μπισκότα.
Βάλτε το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τα γαρίφαλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα (όπως ένα βαθύ τηγάνι) και βράστε σε μέτρια-υψηλή φωτιά για 2-3 λεπτά. Μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή. (Μόλις αρχίσει να βράζει, ένας αφρός ανεβαίνει στην κορυφή – αφαιρέστε το και πετάξτε τον έξω.) Αφαιρέστε το ραβδί κανέλας και τα γαρίφαλα.
Βάλτε τα μπισκότα (όσο θα χωράνε στο κάτω μέρος) στο ζεστό σιρόπι και χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να τα συγκρατήσετε για περίπου 45 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό, ανάλογα με το πόσο σιρόπι θέλετε να εχουν. Μόλις τα μπισκότα εμποτιστούν, αφαιρέστε τα με ένα κουτάλι, αφήνοντας λίγο από το σιρόπι να στάζει, τοποθετήστε σε μια μεγάλη πιατέλα σε στρώματα, πασπαλίζοντας κάθε στρώμα ελεύθερα με τα ψιλοκομμένα καρύδια πριν προσθέσετε ένα άλλο στρώμα από πάνω.
Τα μελομακαρονα δεν έχουν ψυχθεί. Καλύψτε τα καλά με πλαστικό περιτύλιγμα ή αποθηκεύστε σε δοχεία, ώστε να μην στεγνώσουν και θα διαρκέσουν για αρκετές ημέρες – εάν δεν τρώγονται μέχρι τότε.