Μοναστηριακή Αρτοκλασία

Υλικά:

2 κιλά αλεύρι γ.ο.χ
2,5 κούπες χλιαρό νερό (ίσως χρειαστεί κι άλλο)
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1,25 κούπα ζάχαρη
0,75 (3/4) κούπα αραβοσιτέλαιο
50 γρ. μαγιά φρέσκια
15 γρ. γλυκάνισο
15 γρ μαχλέπι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ, διαλύστε τη μαγιά με μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει ένας χυλός. Αφήστε το στην άκρη για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε μια μεγάλη λεκάνη, ρίξτε όλο το αλεύρι και ανοίξτε μια λακκούβα στο κέντρο. Προσθέστε τον χυλό της μαγιάς, το χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη, το αραβοσιτέλαιο, το γλυκάνισο, το μαχλέπι και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ξεκινήστε να προσθέτετε σταδιακά το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμα νερό. Ζυμώστε για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και λεία.

Σκεπάστε τη λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Λαδώστε πέντε στρογγυλά ταψάκια διαμέτρου 22 εκατοστών. Χωρίστε τη ζύμη σε 5 ίσα μέρη και πλάστε τα σε στρογγυλά καρβελάκια. Τοποθετήστε τα καρβελάκια στα ταψάκια.

Με μια οδοντογλυφίδα, κάντε 12 τρύπες γύρω-γύρω από κάθε καρβελάκι (ή Σφραγίδα). Σκεπάστε τα ταψάκια με μια πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν ξανά για περίπου 30 λεπτά.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ψήστε τους άρτους για περίπου 45 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους. Ελέγξτε το ψήσιμο με μια οδοντογλυφίδα – αν βγαίνει καθαρή, οι άρτοι είναι έτοιμοι.

Αφαιρέστε τους άρτους από το φούρνο και αφήστε τους να κρυώσουν ελαφρώς πριν τους σερβίρετε ή τους χρησιμοποιήσετε για την αρτοκλασία.

Συμβουλές:

Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι, αλλά μην το παρακάνετε, γιατί η αρτοκλασία θα γίνει σκληρή.
Μπορείτε να διακοσμήσετε τους άρτους με σουσάμι ή άλλους σπόρους πριν το ψήσιμο.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Η Συνταγή  είναι της κας Angelina Baxevani