Υλικά:
Ποτήρι 220 γραμμαρια
Αυγά: 6 μεγάλα
Ζάχαρη: 1 ½ ποτήρι νερού
Λάδι (ελαφρύ): ½ ποτήρι νερού
Γιαούρτι στραγγιστό: 2 ποτήρια νερού και ξυνό (από βράδυ βγαλτο από το ψυγείο)
Ξύσμα λεμονιού: 1 κουταλιά της σούπας
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Περίπου 1500 γραμμάρια (μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λιγότερο)
Σπορέλαιο: Άφθονο, για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Αν το γιαούρτι είναι πολύ ξινό, ανακάτεψέ το με 1/2 κγ σόδα και άφησέ το στην άκρη να αφρίσει.
Ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτύπα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Πρόσθεσε το λάδι και το γιαούρτι (μαζί με τη σόδα, αν τη χρησιμοποίησες) και ανακάτεψε καλά.
Πρόσθεσε το ξύσμα λεμονιού.
Σταδιακά, πρόσθεσε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το χέρι ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Η ποσότητα του αλευριού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος των αυγών και την υγρασία του γιαουρτιού.
Φύλλο:
Χώρισε τη ζύμη σε 8-10 ίσα κομμάτια.
Άνοιξε κάθε κομμάτι σε χοντρό φύλλο, περίπου 3-4 χιλιοστά πάχος.
Κόψιμο & Τηγάνισμα:
Κόψε το φύλλο σε λωρίδες ή σε σχήματα που επιθυμείς (π.χ., ρόμβους, τρίγωνα).
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζέστανε το σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά.
Τηγάνισε τα αυτιά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Βγάλε τα αυτιά με μια τρυπητή κουτάλα και άφησέ τα να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρισμα:
Πασπάλισε τα αυτιά με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Σέρβιρέ τα ζεστά ή κρύα.
Η Συνταγή/Φωτό είναι της κας Ελευθέρια Αλχ