Υπάρχουν 3 βασικές μέθοδοι για να ξαλμυρίσετε σωστά τον μπακαλιάρο:
1. Ξαλμύρισμα σε νερό:
- Ξεπλύνετε καλά τον μπακαλιάρο με κρύο νερό.
- Βάλτε τον σε μια λεκάνη με κρύο νερό, φροντίζοντας να καλύπτεται πλήρως.
- Αλλάξτε το νερό κάθε 6-8 ώρες, για 12-24 ώρες, ανάλογα με το πόσο χοντρό είναι το φιλέτο και πόσο αλμυρός είναι.
- Για πιο γρήγορο ξαλμύρισμα, μπορείτε να μουλιάσετε τον μπακαλιάρο σε κρύο νερό με 1-2 κουταλιές της σούπας ξίδι για 6-8 ώρες, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές.
- Στραγγίξτε καλά τον μπακαλιάρο πριν τον μαγειρέψετε.
2. Ξαλμύρισμα σε γάλα:
- Ξεπλύνετε τον μπακαλιάρο με κρύο νερό.
- Βάλτε τον σε ένα μπολ με γάλα, φροντίζοντας να καλύπτεται πλήρως.
- Αφήστε τον στο ψυγείο για 8-12 ώρες.
- Στραγγίξτε καλά τον μπακαλιάρο πριν τον μαγειρέψετε.
3. Ξαλμύρισμα με τρεχούμενο νερό:
- Ξεπλύνετε τον μπακαλιάρο με κρύο νερό.
- Τοποθετήστε τον σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.
- Αφήστε τον για 1-2 ώρες, ανάλογα με το πόσο χοντρό είναι το φιλέτο και πόσο αλμυρός είναι.
- Στραγγίξτε καλά τον μπακαλιάρο πριν τον μαγειρέψετε.
Συμβουλές:
- Εάν δεν είστε σίγουροι για το πόσο χρόνο χρειάζεται για να ξαλμυριστεί ο μπακαλιάρος, δοκιμάστε ένα μικρό κομμάτι πριν τον μαγειρέψετε.
- Μπορείτε να διατηρήσετε τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο στο ψυγείο για 1-2 ημέρες ή στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες.
- Ακολουθήστε τις οδηγίες της συνταγής σας για το χρόνο ψησίματος ή βρασμού του μπακαλιάρου.
Προσοχή:
- Μην μαγειρέψετε τον μπακαλιάρο πριν ξαλμυριστεί, αλλιώς θα είναι πολύ αλμυρός.
- Μην αφήνετε τον μπακαλιάρο στο νερό για περισσότερο από τον συνιστώμενο χρόνο, αλλιώς θα μουλιάσει και θα χάσει τη γεύση του.
Επιπλέον:
- Μπορείτε να προσθέσετε στο νερό ξαλμυρίσματος 1-2 κλαδάκια θυμάρι ή ρίγανη για να δώσετε στον μπακαλιάρο μια πιο λεπτή γεύση.
- Μπορείτε επίσης να ξαλμυρίσετε τον μπακαλιάρο σε άλμη (νερό με αλάτι), αλλά η μέθοδος αυτή είναι πιο περίπλοκη και δεν συνιστάται για αρχάριους.
Πηγές: