Σπανακόπρασοπιτα της Φλώρας

Υλικά:

1 πακέτο φύλλα ζαγορίσια (6 φύλλα)
1 κιλό σπανάκι φρέσκο, πλυμένο και στραγγισμένο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
5 πράσα ψιλοκομμένα
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 αυγά
Αλατοπίπερο
5 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
400 γραμμάρια τυρί φέτα σπασμένη στο χέρι

Για το βούρτσισμα:

1 αυγό
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγο νερό

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το σπανάκι, τα σοταρισμένα πράσα και κρεμμυδάκια, τα αυγά, την φρυγανιά, την φέτα και αλατοπίπερο.
Λαδώνουμε ένα ταψί 40 εκ. και στρώνουμε 2 φύλλα, λαδώνοντας ενδιάμεσα.
Απλώνουμε το 1/3 της γέμισης, συνεχίζουμε με φύλλο, λάδωμα, γέμιση, φύλλο, λάδωμα, γέμιση.
Κάνουμε βεντάλια τα 2 φύλλα που έμειναν και καλύπτουμε την πίτα.
Χαράζουμε την πίτα, την βουρτσίζουμε με το μείγμα αυγού, ελαιόλαδου και νερού και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσει.

Σπανακόπρασοπιτα
Σπανακόπρασοπιτα

Η Συνταγή είναι της κας Φλωρα Χριστου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Πρασόπιτα με κρεμμύδια και τυρί.

Υλικά

Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
1/2 πακέτο ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3-4 κουταλιές της σούπας λάδι
1 αυγό
5 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
500 ml νερό

Για τη γέμιση:
3 κλωναράκια πράσο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 γρ τυρί φέτα
3 αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κγ μαγειρική σόδα
Επιπλέον: 200 γραμμάρια αλεύρι για πασπάλισμα όταν ανοιγετε τα φυλλα
150 ml λάδι για το πασπάλισμα των φύλλων.

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε μια ζύμη από τα υλικά, τη χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη, πλάθουμε το καθένα σε μπάλα.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί λίγο όσο ετοιμάζεται η γέμιση.
Κόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσει, αφού κρυώσει προσθέτουμε το τυρί, τα αυγά, το γάλα και τη σόδα.
Κάθε μπαλάκι ζύμης ανοιγετε σε λεπτο φύλλο, αν αρχίσει να κολλάει, το πασπαλίζουμε με αλεύρι με λάδι και τη βάζουμε πάνω μερικές κουταλιές από τη γέμιση.
Τυλίγεται σε ρολό και μετά σε σαλιγκάρι στρώνεται σε λαδωμένο ταψί.

smart

Η πίτα ψήνεται στους 190 βαθμούς για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Από τα παραπάνω υλικα βγαίνουν δύο πίτες αν τις πλάσετε σε ταψιά 30 εκ.

smart

Καλή Απόλαυση