Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γραμμάρια ζάχαρη
500 γραμμάρια χλιαρό γάλα
150 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο και χλιαρό
40 γραμμάρια μαγιά νωπή
4 κρόκοι αβγών
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάκουλες
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ μίξερ, βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το μαχλέπι και τις κάκουλες. Ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε το χλιαρό γάλα και τους κρόκους αβγών και ζυμώστε με το γάντζο για 4 λεπτά σε αργή ταχύτητα και 6 λεπτά σε γρήγορη ταχύτητα,
μέχρι να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη.
Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο σιγά σιγά, ζυμώνοντας μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίστε τη ζύμη σε ίσα μέρη. Μπορείτε να φτιάξετε μικρά ψωμάκια των 100 γραμμαρίων ή ένα μεγάλο ψωμί περίπου 1 κιλού.
Σχηματίστε τα ψωμάκια σας στο επιθυμητό σχήμα.
Τοποθετήστε τα ψωμάκια σε λαδωμένα ταψιά και αφήστε τα να ξεκουραστούν για ακόμα 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C.
Σε ένα μπολ, χτυπήστε ένα αβγό με λίγο γάλα.
Αλείψτε τα ψωμάκια με το μείγμα αυγού και γάλακτος.
Πασπαλίστε τα ψωμάκια με σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου, αν θέλετε.
Ψήστε τα ψωμάκια για 20 λεπτά τα μικρά και 25 λεπτά το μεγάλο, μέχρι να ροδίσουν.
Αφήστε τα ψωμάκια να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρετε.
Η Συνταγή είναι της κας κωνσταντια μερσινα